“We willen erfgoed tot leven laten komen en bijzondere verhalen vertellen met betrekking tot geschiedenis van de tweede wereldoorlog in en rondom Den Bosch, kunnen jullie hier iets voor verzinnen?”
Ontmoetingen in oorlogstijd
Op een levensgroot beeldscherm kunnen de bezoekers kiezen om te praten met Bosschenaren Roosje, Fientje en Jan. De personages vertellen hoe zij de oorlog beleven en via een telefoonhoorn kan de bezoeker reageren op die verhalen. De inzet van innovatieve technieken, zoals spraakherkenning, maakt het mogelijk om een actief gesprek te voeren met de persoon in het portret.
‘Je bent geen toeschouwer’
,,Dit is anders dan een toneelstuk of een film”, zegt Paul Glaser (familie van één van de personages, Roosje Glaser) als hij voor het eerst weer gesproken heeft met zijn tante, althans de actrice die haar speelt. ,,Dit voelt als een gesprek, en dat is een heel andere belevenis. Je bent geen toeschouwer.”
Ook zijn zus Marjon de Graaf-Glaser vindt het heel bijzonder om zo haar familielid uitgebeeld te zien en haar te horen vertellen over het verraad door haar ex-man, de Bossche dansleraar Leo Crielaars, een NSB-sympathisant.